9 januari 2025
Fat Cat Day
De FNV heeft een campagne genaamd: 'Voor 16' rond de Fat Cat Day. Het is de dag waarop een CEO al het jaarsalaris van een vakkenvuller heeft verdiend. Aan kop staat de CEO van Ahold Delhaize, die reeds op 2 januari om 12:21, om precies te zijn, zijn FC-day heeft. Op plek 9, = 6 januari reeds, staat de eerste verzekeraar, namelijk Achmea.
5 januari 2025
Uitspraak in Toeslagenzaak ook relevant voor letselschades w.s.
Medio december was er een uitspraak over een toeslagenouder dat goede moed geeft. Renske Leijten tweette op 3 januari 2025 na de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam: ‘Deze vader heeft dus twee jaar moeten procederen om vergoeding te krijgen die redelijk is. De Belastingdienst wilde niet fatsoenlijk schikken, dus moest meervoudige kamer oordeel vellen.’
In deze uitspraak (ECLI:NL:RBAMS:2024:7990 Rechtbank Amsterdam Uitspraak 16-12-2024) erkende de rechtbank het feit dat deze vader ziek geworden was van de stress die door het gedrag van de belastingdienst werd veroorzaakt, en gaf daarvoor een schadevergoeding.
2 december 2024
Verankering van de GBL (Gedragscode) in wet
(Bron: letselschadenieuws.nu)
De termijnen van de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL) worden per 1 juli 2025 verankerd in de wet. Dat schrijft minister Heinen (Financiën) aan de Tweede Kamer. Op de wettelijke verankering was aangedrongen vanuit de Tweede Kamer (door Michiel van Nispen, SP) d.m.v. een aangenomen motie.
De minister: “De staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken (NSC) heeft tijdens het tweeminutendebat over Slachtofferbeleid van 6 november 2024 laten weten dat het ministerie van Financiën het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State (Afdeling) bestudeert over de wettelijke verankering van de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL), zoals onderdeel van het ontwerp-Wijzigingsbesluit Financiële Markten 2024 (B24), en dat ik hierover nog in 2024 duidelijkheid zal geven. Aan het advies van de Afdeling is gevolg gegeven door in de toelichting bij B24 nader tot uitdrukking te brengen waarom de verankering van procedurele regels uit de GBL wordt voorgesteld in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft. Hierdoor worden de termijnen uit de GBL die geen inhoudelijk oordeel vergen, onderdeel van het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten op de bedrijfsvoering van verzekeraars. De toezichthouder kan indien nodig sancties treffen, waaronder het opleggen van bestuurlijke boetes. Het besluit zal naar verwachting op korte termijn worden gepubliceerd en zal voor wat betreft de verankering van de GBL in werking treden per 1 juli 2025.”
De afgelopen decennia is een groot aantal Europese en nationale maatregelen getroffen in de financiële sector om het belang van de consument beter te beschermen, zowel door de sector zelf als door de overheid. In de verzekeringssector waren deze maatregelen er onder meer op gericht om de klant en het belang van de klant meer centraal te laten staan, zoals de invoering van het provisieverbod, regels voor een betere informatievoorziening en meer transparantie voor verzekeringen met een beleggingscomponent alsmede de introductie van de algemene zorgplicht in de Wft.
...
Met onderhavige verankering wordt primair beoogd het vertrouwen in verzekeraars in de letselschadebranche te versterken en in het verlengde ervan, het vertrouwen in de gehele verzekeringssector. Er is – ondanks de bestaande zelfregulering – veel maatschappelijke aandacht voor de rol van verzekeraars bij de afhandeling van letselschade die afstraalt op de verzekeringssector in den brede. Gebleken is dat het vertrouwen in specifiek verzekeraars bij de afhandeling van letselschade verbetering behoeft (zie hierna).
Dit vormt aanleiding om – naast de maatregelen die de letselschadebranche zelf treft ter verbetering van de afhandeling van langlopende letselschade – een additionele maatregel in te voeren ter versterking van het vertrouwen in specifiek verzekeraars. Het is immers van belang dat de consument vertrouwen heeft én houdt in financiële producten en financiële ondernemingen, waaronder verzekeraars. Niet alleen voor de consument zelf, maar, gegeven hun belangrijke rol in de Nederlandse samenleving en cruciale functie in het faciliteren van de reële economie, ook voor de welvaarts- en welzijnsontwikkeling in Nederland in algemene zin. Verder kan vertrouwen in (letselschade)verzekeraars de snelheid en kwaliteit van de afhandeling van letselschade ten goede komen.
1 november 2024
Telefonisch weer bereikbaar
De Stichting is weer telefonisch bereikbaar en wel op
Donderdagen van 11:00 tot 13:00.
17 oktober 2024
WODC-rapport in de Tweede Kamer besproken
Op 16 oktober werd in de commissievergadering het WODC-rapport van 3-9-2024 genaamd ‘De belangenbehartiger bij letselschade’ besproken. Acht kamerleden waren bij de vergadering aanwezig.
De Staatssecretaris van Rechtsbescherming Teun Struycken (NSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie, die ons vooraf de hand schudde, zei dat het kabinet voor de Kerst met een reactie zal komen op het rapport.
Reactie van de Voorzitter:
In verband met het recente WODC-rapport lees je in de media de mening van schadeverzekeraars dat er onafhankelijk belangenbehartigers zijn die slepende kwesties en andere (financiële) wanpraktijken zouden veroorzaken. Echter onze mening is dat schadeverzekeraars boter op hun hoofd hebben, oftewel ze beschuldigen, maar zijn zelf niet onschuldig of sterker nog ze zijn er zelfs zelf schuldig aan. Het bewijs voor hun schuld staat op de site van de Tuchtraad Verzekeraars en in het nieuwsbericht van 18/12/2023 op deze site. Allianz heeft namelijk van de Tuchtraad Verzekeraars (voorheen: TR Financiële Dienstverlening) de zwaarste maatregel gekregen zijnde: een Waarschuwing voor 'strikt (lees: wan-)beleid in ‘low impact’ zaken. ‘Ze schaden de naam, het aanzien en het vertrouwen in de bedrijfstak’, zo stelt de Tuchtraad. Het punt is dus dat ze ‘low impact’ ongevalsslachtoffers standaard en ten onrechte als fraudeurs bestempelen! Dit is precies hetzelfde als in het Toeslagenschandaal is gebeurd. Allianz staat sinds de Waarschuwing één jaar onder toezicht. Als het wanbeleid uiterlijk in december 2024 niet afgelopen is, komt er een ambtshalve onderzoek.
Hiernaast speelt ook dat ongevalsslachtoffers ook letselschadeadvocaatslachtoffer worden. We hebben vele voorbeelden van letselschadeadvocaten die meer aan de kant van de schadeverzekeraar (die hun rekeningen betaald) staan dan aan de kant van het slachtoffer…
8 oktober 2024
Samenwerkingsverband met de
Stichting Letselschade & Gerechtigheid
Onze Stichting heeft de handen in een geslagen om samen sterker te staan in het behartigen van de belangen van letselschadeslachtoffers met lang-(s)lopende letselzaken/ trainerende partijen. De Stichting Letselschade & Gerechtigheid is in 2017 opgericht door Maria Smulders. In Den Haag hebben ze rondom het WMO-regresrecht al diverse dingen voor elkaar gekregen.
1 oktober 2024
Nieuwe voorzitter
De Stichting gaat door. Per 1 oktober 2024 is Jan-Willem te Maarssen (55) de nieuwe voorzitter geworden.
Hij heeft in 2001 de belangenorganisatie ‘Contractwerkers vogelvrij’ opgezet. Zijn rapport (‘Slecht of niet echt’ dat hij overhandigde aan Mariëtte Hamer, de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken, was het zaadje voor de latere (ziekte-)wet BeZaVa.
Hij is van beroep Job- en Re-integratiecoach. In 2002 heeft hij een ongelukkige val gemaakt in een streekbus, toen de chauffeur tijdens het optrekken onnodige abrupt remde. Zijn letselzaak werd pas onlangs afgewikkeld. Al langere tijd zet hij zich in om de kwetsbare en ongelijke positie van alle letselschadeslachtoffers met langlopende letselzaken te verstevigen.
Wij zijn als Stichting blij dat hij het stokje heeft overgenomen en dat wij samen nu vanuit respect en met warme herinneringen Mikes levenswerk echt kunnen voortzetten.
18 december 2023
Tuchtraad geeft waarschuwing (Rode kaart) aan Allianz
De Tuchtraad Verzekeraars (voorheen TR Financiële dienstverlening) heeft Allianz de zwaarste maatregel opgelegd namelijk een Waarschuwing, omdat het hun beleid is/lijkt te zijn om alle ‘low-impact’ letselschadeslachtoffers standaard in de fraudeursrol te zetten. Over een jaar moet Allianz bewijzen dat het geen beleid meer is anders krijgen ze een ambtshalve onderzoek. Want zo schrijft de Tuchtraad ‘Allianz schaadt het vertrouwen, de goede naam en het aanzien van de bedrijfstak.’
Zie nieuwsbericht: Allianz krijgt waarschuwing van Tuchtraad voor 'strikt beleid bij low-impact ongevallen’ - Letselschade.NU
Reactie van de voorzitter
Ik moet denken aan een wijs gezegde:
‘De waard vertrouwt zijn gasten, zoals hij zelf is’,
En ik vraag mij af: Zou het zo kunnen zijn dat de verzekeraars de aandacht proberen af te leiden (van hun asociale beleid) door in de media onafhankelijke belangenbehartigers ten onrechte in een kwaad daglicht te stellen?
1 november 2023
Mike de Groot overleden
Na een ziekbed is helaas op 23 oktober Mike gestorven.
Mike de Groot, onze oprichter en tevens Voorzitter, heeft veel mensen met letsel bijgestaan en heeft veel betekend in hun strijd voor rechtvaardigheid en in hun strijd tegen het niet sociale gedrag van verzekeraars en andere partijen.